Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?


Instagram, birçoğumuz için en sevilen sosyal medya platformu olabilir. Pek çok eğlence özelliğiyle dolu, her türlü bağlantı ve alışveriş deneyimini çok daha değerli kılıyor. Ayrıca, tüm sistem, her kullanıcıya özelleştirilmiş bir hizmet sunma konusunda gün geçtikçe daha yetkin hale geliyor. Bu yüzden, bunun nasıl bu kadar iyi çalıştığını meşru bir şekilde merak ediyor olabilirsiniz. Söylesene, bu tonlarca günlük aktivite nasıl sıralanıyor? Platform, çevrimiçi alışkanlıklarınızı izlemeyi nasıl öğrenir? Feed'inizde ilk olarak neyi görmek istediğinize nasıl karar veriyor? İki anahtar kelime: Instagram algoritması. Makalemiz boyunca tüm bu soruları cevaplamamıza yardımcı olacak olanlar onlar. Yine de hatırlatmak isteriz ki 'algoritma' kelimesi aslında Instagram örneğinde tartışma konusu oluyor. Platformun çeşitli bileşenlerini çalıştıran çok sayıda işlemci var. Yine de, daha fazla netlik için algoritmik terimlerle bir açıklamaya bağlı kalacağız. 

 

Instagram Algoritmasına Genel Bakış

Muhtemelen bildiğiniz gibi, bir algoritma basitçe hesaplamalar veya problem çözme süreçleri için kullanılan bir dizi kuraldır. Sosyal medya bağlamında, her şeyden önce bir içerik düzenleyici olarak hareket eder. Daha basit bir ifadeyle, rastgele bir karmaşa yerine keyif alacağınız sosyal içeriği görmenizi sağlar. Ve Instagram geliştirici ekibine göre, platformda sahip olduğumuz önceki kronolojik sıralamadan da daha iyi. Yine de 2017 yılında yeni Instagram algoritmasına geçilmesinden bu yana bazı kullanıcıların kafası hala karışık. Tarihe göre sıralamanın daha avantajlı olup olmayacağını ve nasıl olacağını merak edenlerden biri de siz olabilirsiniz. Sadece iki tipik örnek seçeceğiz: Feed gönderileri ve Hikayeler. Onlar için nasıl çalıştığını anladığımızda, hemen hemen aynı mantığı diğerlerine de uygulayabiliriz (IGTV, Reels, Sayfayı keşfedin vb.).   

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır? (2021 Güncel) - 101 Akademi

Instagram Akış Algoritması 

 İlk ve en görünür kısım olan Instagram Akışı ile başlayalım. Uygulamayı her açtığınızda veya hesabınıza giriş yaptığınızda bunu bir karşılama sayfası olarak görürsünüz. Instagram'ın algoritması, görüntülenen fotoğrafları ve videoları güncelleyerek görevini tam orada başlatıyor. Keşfetmeniz gereken içeriği tam o anda bulursunuz. Feed'inizin 'görünümünü' belirleyen ana kriterler şunlardır:

Gönderi bilgileri: Bu, herhangi bir gönderi hakkında temel olarak bilinmesi gereken tek şeydir. Gönderinin türü (fotoğraf veya video), uzunluğu/süresi (videolar için) ve/veya gönderi süresi olabilir. Popülerlik düzeyi (beğeni sayısı) hakkında da göstergeler olacaktır. 

Poster bilgileri: Bu, içeriği yayınlayan kullanıcıyı araştırır. Platformdaki arkadaşlarınızdan biri olabilir. Değilse, yine de sık sık kontrol ettiğiniz bir hesap olabilir. Ek olarak, bu bölüm, diğer insanların söz konusu posterle ne sıklıkta etkileşime girdiğine dair ipuçları sağlar. 

Etkinlik bilgileri: Bunu, Instagram'daki kendi etkinliğiniz olarak anlayın. Bu, en sevdiğiniz gönderi türlerini ve bunlara katılımınızı (örneğin, ne sıklıkta beğendiğinizi ve/veya yorum yaptığınızı) içerir. 

Etkileşim bilgisi: Bu bir birleşiktir. Belirli bir posterin etkinliğine ilişkin tavrınıza odaklanır. Tipik bir örnek, içeriklerinin tamamı veya çoğuyla etkileşime girdiğiniz zamandır. 

Instagram Hikâye Algoritması

 Artık temel algoritmik ilke hakkında bir fikrimiz olduğuna göre Instagram Story algoritmasının nasıl çalıştığını görelim. Feed algoritmasından gerçekten farklı olmadığını söylemek güvenli. Açıkçası, sayfanızda gördüğünüz ilk Hikayeler favori hesaplarınızdandır. Unutmayın, bir hesapla ne kadar çok etkileşime girerseniz veya o hesaba ilgi gösterirseniz, sistem sizi o hesaba o kadar çok bağlayacaktır. Kâğıt üzerinde basit bir mantık. Çünkü Instagram'daki gerçek dinamiklerin bundan biraz daha karmaşık olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Hiç boş zamanınızın bir kısmını 'resmen' takip etmediğiniz hesaplardan Hikayeler izleyerek geçirmediniz mi? Ne de olsa, sosyal medya bir trenle karşılaştırılabilir, bir vagon veya içerik her zaman bir diğerine yol açar. Aksi takdirde, bir ağ fikrinin tamamı anlamsız olurdu.   Demek istediğimiz, Instagram algoritmasının daha küresel hesaplamalar yapabilmesidir. Sürekli olarak ara bağlantıları genişletmek ve yenilerini oluşturmak için çalışır. Bu, Hikayeler aracılığıyla toplanan veriler sayesinde de mümkün olmaktadır. Algoritma aşağıdakileri dikkate alır:

İzlenme süresi: Bu, kullanıcının bir Hikâyeyi sonuna kadar mı izlediğini yoksa birkaç saniye sonra mı atladığını belirler. Yani, ilk ilgi düzeyi.

Profil tıklaması: Hikâye yeterince ilgi çekiciyse, kullanıcı hesap hakkında daha fazla bilgi edinmek için profile tıklayabilir. Buna ikinci ilgi düzeyi diyebiliriz. 

Doğrudan mesaj (DM): Kullanıcı hem Hikâyeyi hem de yaratıcısını ilginç buldu ve bu da bir etkileşimle sonuçlandı. Üçüncü ilgi düzeyi. 

  Algoritma, Hikayelerin performansını değerlendirmek için birkaç parametre daha kullanır. Birisinin Hikâye bildirimlerini açması veya başka bir hesaptan Hikâye paylaşması iyiye işarettir. 


Instagram Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

Instagram Algoritmasının Kontrolü Nasıl Ele Alınır?

 Başlığa şaşırmayın. Doğru; IG algoritmasından en iyi şekilde yararlanabilir ve hesap performansınızın fırladığını görebilirsiniz. İleri matematik becerileri gerektirmediğini yazının önceki bölümlerinde mutlaka görmüşsünüzdür. Görünmez olma veya kaybolma konusunda endişelenmenize gerek yok. Instagram algoritmaları değiştiyse, siz de yapabilirsiniz. Tek gereken biraz motivasyon ve yeniden düzenlemeler. Yapmanız gerekenler:
 

  • Tutarlı Bir Poster Olun
  • DM'lerinizi Her Gün Kontrol Edin
  • Farklı Formatları ve Bölümleri Kullanın
  • Hashtag'leri Sosyal Rutininize Entegre Edin
  • Analytics Araçlarını Deneyin

     

Instagram, YouTube ve Twitter gibi platformlarda hesabınızın gerek takipçi ihtiyacı gerekse etkileşim ihtiyacı gibi konularda gereken hizmetleri en uygun fiyatlarla vererek sizleri memnun etmeye çalışıyoruz.

3 Dakika Önce